“Zijn er nog betaalbare bouwgronden of woningen in Kasterlee?”. Deze vraag brandde op ieders lippen tijdens de infoavond rond betaalbaar wonen die Jong CD&V Kasterlee in een recent verleden organiseerde. Tijdens die infoavond werden door deskundigen vooral tips en trics meegegeven. Ondertussen beweegt er heel wat in onze gemeente en wij willen onze eigen inwoners en zeker onze jeugd hierover grondig informeren, zegt Jong CD&V voorzitter Dries Moelans.

Vandaag staan er een aantal concrete projecten met betaalbare woningen in de steigers. Zo zijn de bouw van 4 koopwoningen en 3 koopappartementen tussen de Kapelstraat en de Rulloop reeds goed gevorderd. Indien alles volgens planning verloopt zal de sociale huisvestingsmaatschappij DE ARK uit Turnhout in 2014 kunnen overgaan tot verkoop van de 7 woongelegenheden. Maar ook in de nabije toekomst staan er nog heel wat nieuwe projecten voor sociale koopwoningen op stapel in onze gemeente. Zo zullen er 3 koopwoningen gebouwd worden in het prachtig gelegen Akkerhof.

Peter Vanommeslaeghe, directeur van DE ARK somt nog een aantal projecten op die in de pijplijn zitten: 22 koopwoningen in de Rozenwijk in Tielen, ongeveer 28 betaalbare koopwoningen in de verkaveling Ter Hulst in Kasterlee (mits goedkeuring lopende procedure) en in de verdere toekomst een 30-tal koopwoningen aan de Kemelbeek, recht over “Het ijsboerke”.

De Geelse Huisvesting, naast DE ARK actief in de gemeente Kasterlee, zit ook niet stil en maakt plannen voor de toekomst.

De verkoop van deze woningen gebeurt op basis van een wachtregister, waarbij de volgorde van inschrijving bepalend is. SNEL INSCHRIJVEN is dus de boodschap die wij absoluut willen meegeven aan onze Kastelse geïnteresseerden, zegt Dries. Bij inschrijving betaal je maar 50 euro en dit geld krijg je zelfs terug bij uitschrijving, er valt dus niets te verliezen!

Wie zich wil inschrijven, moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden: Zo moet je 18 jaar zijn of ouder, een minimum jaarlijks belastbaar inkomen van 8.370 euro hebben (studenten zonder inkomen kunnen zich dus helaas niet inschrijven), met een maximum van 33.450 euro (alleenstaande) of 50.170 euro (alleenstaande met 1 persoon ten laste of een koppel zonder kinderen). Het bedrag wordt nog verhoogd met 3.340 euro per persoon ten laste. Tenslotte mag je nog geen andere woning of bouwgrond in eigendom hebben. Bovendien kan je mogelijks ook nog genieten van een goedkopere lening via DE ARK. Na de aankoop van een koopwoning moet je er wel minstens 20 jaar blijven wonen. Wil je de woning toch vroeger verkopen, dan heeft de huisvestingsmaatschappij het recht deze woning terug te kopen aan de oorspronkelijke verkoopprijs plus gemaakte kosten.